Avokadai neatsiejama sveikos ir subalansuotos mitybos dalis, tačiau dar vis yra žmonių, kurie vengia avokadų dėl to, kad juose gausu riebalų. Taip, jie yra riebūs, tačiau juose yra gerieji riebalai, kurie yra reikalingi mūsų sveikatai ir jų nereikia vengti. Kilo.lt mitybos specialistė Greta Bučnytė pateiks keletą faktų, kodėl avokadus reiktų įtraukti į savo kasdienę mitybą, kuo jie vertingi bei pateiks kelis paprastus receptus. 

 

 

 

 

 

 

 

Avokadai yra nepaprastai maistingi.

Šis vaisius yra labai vertinamas dėl savo sudėtyje esančių maistinių medžiagų kiekio, taip pat, dėl švelnaus skonio ir puikios tekstūros. Avokadas yra pagrindinis gvakamolės ingredientas. Šiuo metu avokadai yra labai populiarūs sveika mityba besidominčių žmonių tarpe, dar kartais kitaip vadinami "supermaistu". Kaip ir minėjau, avokadas yra labai maistingas, turi daugybę skirtingų vitaminų ir mineralų savo sudėtyje, tad pateikiu tik keletą jų: vitaminas E, C, K, B5, B6, taip pat, folatų, fosforo, magnio, kalio ir tt.  100 gramų avokado yra 160 kcal, 15g riebalų, 9g angliavandenių ir 2g baltymų. 

Juose yra didesnis kalio kiekis nei bananuose.

Kalis yra vienas svarbiausių mikroelementų, kurio dažnai trūksta mūsų organizmui. Kalis reikalingas rūgščių bei elektrolitų pusiausvyrai bei normaliai ląstelės veiklai palaikyti. Taip pat, jis skatina organizmo skysčių apykaitą, daugelį fermentinių procesų, aktyvina sekrecinę endokrininę liaukų veiklą bei didina ląstelių sienelių pralaidumą. Remiantis PSO (Pasaulio sveikatos organizacijos) duomenimis, teigiama, kad suvartojamas didesnis kiekis kalio teigiamai veikia kraujo spaudimą, jį sunormalizuoja ir neleidžia didėti. To pasekoje, yra sumažinama rizika atsirasti inkstų nepakankamumui, insultui, širdies ligomis. Lyginant avokadus su bananais, avokaduose yra 13 procentų kalio, o bananuose tik 10 procentų. 

Avokaduose yra gerų riebalų.

Taip, avokaduose yra didelis kiekis riebalų, tačiau tai yra gerieji riebalai, kurie labai svarbūs mūsų organizmui. Gerieji riebalai mažina blogojo cholesterolio kiekį ir atvirkščiai, didina gerojo cholesterolio kiekį. Taip pat, sumažina riziką susirgti širdies ir kraujagyslių ligomis. Tačiau, reikia nepamiršti, kad nors tai ir gerieji riebalai, juos vis tik reiktų val–gyti pirmoje dienos pusėje. 

Praturtinti maistinėmis skaidulomis. 

Maistinės skaidulos yra augalinės kilmės medžiagos, kurių funkcija mūsų organizme labai reikalinga, jos padeda virškinimo sistemai, paprasčiau kalbant, padeda judėti maistui per visą organizmą. Kaip žinia, skaidulos padeda reguliuoti cukraus kiekį kraujyje, mažina cholesterolio kiekį, sumažina hemorojaus atsiradimo riziką, valo žarnyną ir palaiko gerą jo būklę, apsaugo nuo vidurių užkietėjimo ir tt. 

Avokaduose yra antioksidantų.

Avokadai ne tik padeda pasisavinti iš kitų produktų antioksidantus, tačiau ir juose jų yra. O avokaduose yra būtent antioksidantai - liuteinas bei zeaksantinas. Pradėkime nuo to, kad antioksidantai, tai yra medžiagos, kurios apsaugo nuo žalingo laisvųjų radikalų ( toksinių molekulių, susidarančių organizme įvairių gyvybinių procesų metu) poveikio. Išvardinti  antioksidantai yra svarbūs mūsų regėjimui, nes laisvieji radikalai žalingai veikia gerojo matymo ląsteles. Būtent šie antioksidantai - liuteinas bei zeaksantinas yra nepakeičiami akių sveikatai, nes jie maitina atsakingas už gerą regėjimą ląsteles. Šios medžiagos yra tarsi apsauginis filtras. Kadangi jų organizmas nepagamina, jų būtina gauti su maistu, todėl avokadai puikūs šių antioksidantų šaltiniai. 

Avokadai yra tikrai skanūs bei juos lengva įsitraukti į savo mitybą. 

Jie yra ne tik skanūs, bet ir labai turtingi savo maistinėmis medžiagomis, mineralais, vitaminais, antioksidantais, kuriuos jau aptarėme. Yra daugybė receptų su avokadais, todėl tikrai nebus sunku juos įsitraukti į savo mitybą. Pateikiu du lengvus receptus, kuriuos galėsite išbandyti ir neužtruksite laiko, skirdami gaminimui. 

 

Avokado sumuštinukai

2 riekelės pilno grūdo ruginės duonos
1/2 vnt. avokado
1 žiūpsnelis pipirų
1 žiūpsnelis druskos (nebūtinai)
1 griežinėlis citrinos

Supjaustome pusę avokado skiltelėmis, dedame jas ant duonos riekių. Pabarstome pipirais, druska ir papuošiame citrinos griežinėliais. 

Gvakamolės padažas

2 vnt.    avokadai
2 skiltelės česnakų
2 v.š. žaliosios citrinos sulčių
1 žiūpsnelis pipirų
1 žiūpsnelis druskos

Išimkite avokado minkštimą, susmulkinkite česnaką ir avokadą smulkintuve su žaliosios citrinos sultimis, pagardinkite druska, pipirais. Galima papildomai pagardinti  pomidorais, aitriaisiais ir saldžiaisiais pipirais, svogūnais (ir laiškais), kalendra.
Puikiai tinka kaip užtepėlė pusryčiams, taip pat, vakarėlių metu gaminant sveikus užkandžius.