Ryžiai – tai puikus kompleksinių angliavandenių turintis produktas ir vienas iš pagrindinių daugelio mityboje esančių produktų. Tačiau jų rūšių yra ne viena ir ne dvi, tad kurie ryžiai yra sveikiausi ir tinkamiausi mums? Apie tai plačiau papasakos Kilo.lt mitybos specialistė Greta Bučnytė. 

 

 

 

Baltieji ryžiai.

Baltieji ryžiai yra apdirbti taip, kad nuo jų yra pašalintas gemalas, lukštas, kurie suteikia daugiau skaidulų bei maistinių medžiagų. Todėl dėl šių priežasčių, baltieji ryžiai yra mažiau maistingi nei rudieji ar raudonieji. Baltieji ryžiai būna kelių rūšių: trumpi, vidutinio ilgio bei ilgagrūdžiai ( Basmati). Kiekvieno jų glikeminis indeksas skiriasi.  Iš visų jų, glikeminis indeksas mažiausias būtų ilgagrūdžių ryžių, todėl iš visų baltųjų ryžių, geriausias pasirinkimas būtų šie. Taip pat, lyginant šiuos ryžius su rudaisiais ir raudonaisiais, baltieji yra lengviau virškinami, nes savo sudėtyje turi mažiau skaidulų. Todėl turintiems virškinimo problemų, puikiai tinka būtent baltieji. 

 

 

 

 

 

 

 

Rudieji ryžiai.

Nuo rudųjų ryžių, atvirkščiai nei nuo baltųjų, nėra pašalintos skaidulos. Kaip ir minėjau, dėl ryžiuose esančių skaidulų, rudieji yra maistingesni nei baltieji ryžiai. Todėl jie yra naudingesni mūsų organizmui. Dažnai žmonės nesirenka šių ryžių, nes dėl ant jų esančio gėmalo, jų virimo laikas yra gan ilgas. Šie ryžiai yra puikūs tiamino, geležies bei cinko šaltiniai. Taip pat, baltymų kiekis juose yra didesnis, lyginat su baltais ryžiais. Kalbant apie glikeminį indeksą, rudųjų ryžių jis bus mažesnis nei baltųjų, kas taip pat yra naudingiau organizmui. 

 

 

 

 

 

Juodieji ryžiai.

Šie ryžiai yra visai kitos rūšies nei rudieji ar baltieji ryžiai. Jie turi riešutinį skonį ir jų gaminimo trukmė yra žymiai ilgesnė nei visų kitų ryžių. Nors baltieji ryžiai turi 6,3 gramų baltymų 100g ryžių, juodieji turi net 9,1 gramų baltymų. Juodieji ryžiai taip pat turi žemą glikeminį indeksą, todėl puikiai tinka žmonėms, sergantiems cukriniu diabetu. Be to, juoduosiuose ryžiuose taip pat yra pakankamai skaidulų. Tačiau šiuos ryžius rečiau galime sutikti kasdienėje mūsų mityboje. 

 

 

 

 

 

Raudonieji ryžiai.

Raudonieji ryžiai yra unikalios spalvos dėl juose esančio antocianino kiekio, kuris taip pat suteikia ir didelį antioksidantų kiekį. 100 gramų šių ryžių yra net 7 gramai baltymų. Juose baltymų yra net daugiau nei baltuose ryžiuose. Tiek juoduosiuose ryžiuose, tiek raudonuosiuose yra daugiau maistinių medžiagų, palyginus su baltais ryžiais. 

Tačiau kyla klausimas, kurie ryžiai iš visų mano išvardintų yra sveikiausi? Tai būtų juodieji ir rudieji ryžiai. Juose yra daugiausia maistinių medžiagų, skaidulų, kurie yra naudingi organizmui. Žinoma, nereikia pamiršti ir baltųjų ryžių, juos taip pat galite valgyti. Lyginant ryžių kainas, šie yra pigesni ir taip pat naudingi, nes turi sudėtyje magnio ir B grupės vitaminų. Taip pat, kad paįvairintumėte savo mitybą, gautumėte su maistu daugiau maistinių medžiagų bei skaidulų, galite miksuoti vienus ryžius su kitais. Tarkim, dėti pusę rudųjų ryžių, pusę baltųjų. 

Taip pat, tiems, kas turi virškinimo problemų, ilgagrūdžiai (basmačiai) būtų tinkamas pasirinkimas, bet tai nereiškia, kad ir jie negali valgyti rudųjų. Rudieji ryžiai yra sunkiau virškinami, nes turi kaip ir minėjau daugiau skaidulų.  Tačiau jie yra vertingesni, nes geriau nei baltieji padeda kontroliuoti gliukozės lygį kraujyje, cholesterolio kiekį, palaiko normalią žarnyno veiklą. Taip pat, juose yra gausu mineralinių medžiagų, kaip manganas, geležis, fosforas, bei vitaminų B1, B3 ir B6.