Pasukos – liesas ir labai vertingas pieno produktas, lietuvių vertinamas nuo seno. Pasukos, kurios gaunamos gaminant sviestą, pagal baltymų, riebalų ir laktozės kiekį primena liesą pieną, tačiau jos daug vertingesnės. Pasukose yra 3,2 proc. pilnaverčių baltymų, 0,5 proc. riebalų, 4,7 proc. pieno cukraus – laktozės bei 0,7 proc. mineralinių medžiagų.

Pasukose yra lecitino, kuris teigiamai veikia nervų sistemą, stiprina atmintį, o taip pat yra susijęs su cholesterolio mažinimu kraujyje. Lecitinias taip pat skatina riebalų deginimą ir taip saugo nuo nutukimo. 100 ml pasukų yra apie 250 mg natūralaus lecitino. Išgėrus stiklinę pasukų jo gautume apie 500mg, tai būtų tikrai patogus ir greitas būdas gauti šiam elementui.

Pasukos priskiriamos probiotikų grupei ir padeda esant daugeliui virškinimo sutrikimams, tokiems kaip vidurių užkietėjimas, nevirškinimas ir apetito praradimas.

Įdomu: Dėl sudėtyje esančių gerųjų bakterijų pasukos turi savybę arba laisvinti arba kietinti vidurius. Tad, esant ar vienai ar kitai problemai pasukų gerimas normalizuos tuštinimąsi.

Svarbu: Nevertėtų gerti žmonėms, kurie netoleruoja laktozės.

Maistinės ir energetinės vertės: 100 ml pasukų yra 33 kalorijos, 0,5 g riebalų, 3,8 g angliavandenių ir 3 g baltymų.