Viduržemio jūros dieta
Viduržemio jūros dieta, dar vadinama Kretos dieta, yra laikoma viena sveikiausių dietų visame pasaulyje, nes mitybos racioną sudaro tik sveiki ingredientai. Atvirai pasakius, ši dieta labiau primena ne dietą, o valgymo filosofiją, jos patiekalai sveiki ir lengvai paruošiami. Viduržemio jūros dietos planą sudaro šie produktai: šviežios daržovės, ypač pupos bei kiti ankstiniai augalai, pomidorai, svogūnai, baklažanai, cukinijos, pipirai, česnakai, vaisiai – obuoliai, uogos, kriaušės, citrinos bei apelsinai, javai, ryžiai, alyvuogių aliejus, riešutai, duona, žuvis, paukštiena, kiaušiniai, jogurtas, baltas sūris, aromatinės žolelės bei prieskoniai. Pietų metu galima pasimėgauti vyno taure, vyrams per dieną galima suvartoti 2 taures vyno, moterims – 1. Nederėtų piktnaudžiausi saldumynais, konditerijos gaminiais bei raudona mėsa.
Be to, reikia valgyti mažai perdirbtus arba neperdirbtus bei sezoninius produktus, bent kartą per savaitę privaloma valgyti žuvies ir liesos paukštienos, o kiekvieną dieną vertėtų pasimėgauti sūriu ir jogurtu. Tiesa, riebalai neturėtų sudaryti daugiau kaip 7-8 proc. gaunamų kalorijų per dieną. Tuo tarpu, dietiniai riebalai gali sudaryti maždaug 25-35 proc. visų jūsų suvartojamų kalorijų.
Laikantis Viduržemio jūros dietos per dieną būtina valgyti 5 kartus: pusryčiai – užkandis – pietūs – užkandis – vakarienė.
Viduržemio jūros dietos pliusai:
-
Tai greičiau sveikas gyvenimo būdas, o ne dieta;
-
Dieta sumažina širdies, kraujagyslių bei vežinių susirgimų riziką;
-
Laikytis dietos nesudėtinga, nejaučiamas diskomfortas.
Viduržemio jūros minusai:
-
Dieta netinka jūros gėrybėms alergiškiems žmonėms;
-
Tai nėra pigi dieta;
-
Mokslininkai teigia, kad „šiauriečiams“, t.y. žmonėms, kurie gyvena vėsaus klimato juostose, ši dieta netinka, jiems reikia „stipresnio“ ir riebesnio maisto.